Windpark Streepland maakt onderdeel uit van het windproject A16, waarin 28 windturbines worden gebouwd langs de Rijksweg A16 (tussen de Moerdijkbrug en de Belgische grens). Dit windpark omvat 3 windturbines van het type Nordex N149-5,7MW met een ashoogte van 135 meter. De opdrachtgever, Streepland Goede Buren, is een samenwerking tussen Windunie, Greenchoice en Meewind.

Bijzonderheden

De werkzaamheden omvatten de aanleg van permanente en tijdelijke toegangswegen, kraanopstelplaatsen, windturbinefundaties, parkbekabeling en het substation. Bijzonder aan dit project is de locatie, gelegen op een grondstrook tussen rijksweg A16 en de spoorlijnen (o.a. HSL). Vanwege de zeer zwakke ondergrond is gekozen voor een zettingsvrije plaat voor de opstelling van de hoofdkraan. Dit is vrij ongebruikelijk, maar een zeer gewenste oplossing gezien de ondergrond en de locatie.

Voor de realisatie van de zettingsvrije platen en de windturbinefundaties wordt gebruik gemaakt van vibropalen, die met gebruik van een geluidsmantel worden ge├»nstalleerd. Ook dit is ongebruikelijk, maar hier is voor gekozen om de geluidsoverlast naar de omgeving/omwonenden te beperken. Onze opdrachtgever noemt zicht ten slotte niet voor niets ‘een goede buur’.

In 2021 is het ontwerp voor alle onderdelen afgerond, waarna in december 2021 gestart is met de realisatie. Medio 2022 zullen de windturbines geïnstalleerd worden. Het windpark zal eind november 2022 volledig gereed en afgewerkt zijn.

Meer informatie