De Japanse duizendknoop zorgt voor veel problemen op de Axelse Vlakte in Westdorpe en moest daarom worden verwijderd. Het is een hardnekkige exoot die schadelijk is voor de infrastructuur en biodiversiteit. De plant verspreidt zich via de wortels en moet dus ondergronds worden uitgeroeid. Het bedrijf Thatchtech ontwikkelde een duurzame en biologische manier om dit te doen. H4A is één van de weinige aannemers die de methode mag toepassen. Er ligt patent op de methode en aannemers worden geselecteerd om deze werkzaamheden te mogen uitvoeren. Een mooie uitdaging dus!

Thatchtech methode

Het was Michèl van de Plasse, bedrijfsleider H4A Groen, die voor het eerst kennismaakte met de methode. “Wij waren destijds uitgenodigd bij de Port of Rotterdam waar de methode werd geïntroduceerd. Ik was hier heel enthousiast over omdat de plant ook in onze regio voor problemen zorgt. Zo ook bij North Sea Port (NSP). Ik heb bij hen een presentatie gehouden over de methode en zij deelden mijn enthousiasme.” Thatchtech werd benaderd en zo ontstond een samenwerking met H4A.

Pilot project Axelse Vlakte

Bovengronds is niets meer te zien van de Japanse duizendknoop, want daar is de plant al verwijderd. “Daarna worden de wortels aangepakt. Er wordt een plantaardige stof uitgestrooid op het gebied waar de exoot groeide. Het lijkt op zaagsel dat bacteriën en schimmels die ondergronds leven laat groeien. Die micro-organismen leven van de wortels van de duizendknoop waardoor die sterft.” Het project wordt uitgevoerd in opdracht van NSP. NSP wil de grond uiteindelijk verkopen, maar dan moet de exoot wel verdwenen zijn.

Hardnekkige plant

Al eerder is geprobeerd de exoot te bestrijden, maar zonder succes. “Er zijn al proeven geweest met varkens die van de plant eten, maar je hebt geen honderd procent bestrijding dus het probleem blijft”, vertelt Michèl. De duizendknoop kan drie meter lang worden en door asfalt heen groeien. “De plant is enorm sterk. Als je de wortels op de grond gooit, groeit er zo een nieuwe. Duizendknoop kan zich enorm snel verspreiden. Vandaar het advies om de grond waar de exoot groeit niet te verplaatsen naar een ander grondgebied, want dan krijg je daar hetzelfde probleem.”

Kansen

Uiteraard hopen wij dat deze methode een succes wordt. Onze regio kampt met een enorme overlast door de groei van de Japanse duizendknoop. Zeker in de havengebieden. Een mooie kans om hier als H4A iets in te kunnen betekenen.