Gwen

Stagiaire bij H4A Bouw

Gwen Ottjes is stagiaire bij onze expertise H4A Bouw en vertelt je meer over haar stageperiode bij H4A!

Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat mannen én vrouwen in de bouwsector werken. Maar laten we eerlijk zijn: zo normaal is het nog lang niet. Volgens cijfers van het CBS is de verdeling man/ vrouw in de bouw verre van gelijk. Het percentage vrouwen in de bouw blijft al jarenlang steken op zo’n 9%. Diversiteit en inclusie zijn onmisbaar binnen H4A. Hoe zorgen we ervoor dat steeds meer vrouwen enthousiast worden van het werken in de bouw en infra? We zien een toenemend aantal vrouwelijke studenten in relevante studies. Dat betekent dat er steeds meer vrouwelijke jonge talenten instromen, zoals via stages. Iedere periode hebben wij wel een aantal stagiaires die bij ons stage lopen. Afgelopen stageperiode verwelkomden wij bijvoorbeeld Gwen Ottjes!

Bouwkunde

Na het behalen van haar havo-diploma wist Gwen niet direct wat ze wilde gaan studeren. “Het kiezen van een vervolgopleiding was lastig. Zeker omdat het net Coronatijd was en er geen open dagen werden gehouden. Daarom ben ik eerst goed gaan nadenken waar mijn interesses lagen en wat ik leuk vond om te doen. Vroeger was ik al druk in de weer met lego en tekenen. Kijkend hiernaar kwam ik terecht bij de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool Zeeland. Daar heb ik een meeloopdag gehad en toen was ik direct verkocht. En daar heeft Gwen geen dag spijt van gehad. “Ik doe wat ik altijd al graag deed. Wat ik destijds met mijn lego deed, dat kan ik straks in het echt. Hoe leuk is dat!“

Vrouwen om op te bouwen

Met 60 medestudenten startte Gwen haar eerste jaar Bouwkunde. “Van de 60 studenten waren er 15 tot 20 meiden. Nu zijn we helaas nog maar met 10. Je ziet dat de bouw toch echt nog gezien wordt als een mannenwereld. Ik denk dat je als vrouw dan soms ook onderschat wordt, wat eigenlijk niet hoort. ‘Vrouwen die bouwen’ moet toch ook prima kunnen, toch? Het lijkt me leuk dat er wat meer vrouwen in de bouw komen om wat weerstand te bieden tegen de mannen”, aldus een lachende Gwen.

Stage

In september startte Gwen met haar stage bij H4A. Als derdejaars had ze de opdracht om stage te lopen en om onderzoek te doen. “Ik hou ervan dat alles geregeld is, dus ik ben tijdig op zoek gegaan naar een stage. Van medestudenten hoorde ik positieve verhalen over H4A. Na een kennismakingsgesprek was de kliker en ik kreeg een voorstel van een aantal onderwerpen om onderzoek naar te doen. Ik kreeg de tijd om even na te denken of er een passend onderwerp voor mij was. “En dat zat er zeker tussen. Onder begeleiding van Niek van Meele (hoofd bedrijfsbureau Bouw/Industrie) doet Gwen onderzoek naar het prefab woningconcept dat H4A wil gaan ontwikkelen. H4A heeft namelijk een nieuw woonconcept bedacht met Circle, een betoncasco dat ontwikkeld is door De Hoop in Terneuzen. Met Circle wil H4A zeven rijwoningen realiseren, bestaande uit twee betoncasco’s per woning. Omdat het een rijtjeswoning is, dienen de betoncasco’s geschakeld te worden. De vraag voor mijn onderzoek is hoe Circle zo optimaal mogelijk geïntegreerd kan worden in het woonconcept van H4A. Speerpunten hierbij zijn hoe kosten (in de afbouw) bespaard kunnen worden en hoe installaties in het casco verwerkt kunnen worden. Het huidige ontwerp van Circle bestaat bijvoorbeeld uit uitsparingen voor ramen aan de zijkanten. De betoncasco’s zijn zo circulair mogelijk gebouwd en bestaan uit een bepaalde hoeveelheid beton. Als deze uitsparingen plaats dienen te maken voor beton, zodat de wanden helemaal dicht zijn, dan gaat dit weer ten koste van de duurzaamheid. Een uitdaging dus! Maar het is een mooi onderwerp voor mijn onderzoek, omdat prefab bouwen toch de toekomst is.”

Ervaring

Natuurlijk zijn we ook benieuwd hoe Gwen haar stage bij H4A ervaart. “Stagelopen bij H4A is leuk en leerzaam. Het is een mooie combinatie van enerzijds meewerken en anderzijds onderzoek doen. Zo leer ik wat er bij de realisatie van een bouwproject komt kijken. Ik mag alle vergaderingen bijwonen over Circle en wordt hier veel bij betrokken. Ik word gezien als iemand die echt meewerkt aan Circle, dat is leuk!”

Toekomstplaatje

In de toekomst zou Gwen zich graag verder ontwikkelen tot werkvoorbereider. “Ik hou zelf nogal van plannen. Een bouwplanning is heel belangrijk voor de realisatie van een project. Tijdens mijn stage heb ik al eens mee mogen helpen. Het lijkt mij heel tof om eerst een werk voor te bereiden en dan te zien hoe het wordt gerealiseerd.”

Begin februari 2024 sluit Gwen haar stageperiode bij H4A af. We zijn heel benieuwd naar het eindresultaat van haar onderzoek en hopen natuurlijk dat Gwen in de toekomst meters gaat maken bij H4A!

Stagelopen bij H4A?

Dat kan! Maak net als Gwen meters bij H4A.

Meer info